MasChain revolusi ekosistem teknologi blockchain Malaysia

Published By
Berita Harian Online
April 23, 2024

KUALA LUMPUR: Syarikat pakar teknologi blockchain, Masverse Sdn Bhd melancarkan MasChain, platform transformatif yang direka untuk merevolusikan ekosistem digital bagi kerajaan, perusahaan dan industri serta meningkatkan keselamatan dan kebolehpercayaan transaksi melalui 'Proof of Authority' (PoA).

Bagi memanfaatkan rantaian PoA pertama, MasChain bersedia untuk mendemokrasikan teknologi blockchain dengan menyediakan penyelesaian pendigitalan revolusi merentas kerajaan dan industri serta membuka potensi penuh aplikasi blockchain kepada pengguna bagi perlindungan aset pada rantaian.

Melalui rangka kerja teras substrat dan kontrak palet pintar sebagai komponen modular, MasChain memberikan fleksibiliti dan kestabilan, di mana rangkaian ini dicapai melalui mekanisme konsensus PoA, yang memudahkan keseluruhan proses dan membuka aplikasi blockchain pada masa hadapan.

Sebanyak dua memorandum perjanjian (MoA) dan lima memorandum persefahaman (MoU) ditandatangani hari ini, di mana dua MoA itu membabitkan GamBit Group Sdn Bhd dan Traceability Sdn Bhd.

Sementara itu, lima MoU membabitkan Vero AI Sdn Bhd, Jabo Plantation Sdn Bhd, JomStay Digital Technology Sdn Bhd, Accelerator Resources Sdn Bhd dan Asia Digital Bank Ltd.

Ketua Teknologi Masverse, Teh Lee Jie, berkata Masverse berada di barisan hadapan dalam inovasi digital, mewujudkan infrastruktur blockchain 'Layer 1' dan ekosistem Web 3 untuk merapatkan jurang antara teknologi semasa dan masa depan di mana kemajuan digital memberi manfaat secara universal.

"MasChain direka bentuk untuk memenuhi pelbagai keperluan dan aplikasi, daripada industri teknologi kewangan (FinTech), kebolehkesanan halal, pendidikan, peruncitan dan pengurusan rantaian bekalan kepada identiti digital dan pihak berkuasa serta perniagaan bagi mendapatkan manfaat daripada penyelesaian blockchain.

"Platform pensijilan dan penyelesaian kewangan islam juga bertujuan untuk memperkasakan individu dan perniagaan bagi berkembang maju dalam era digital dengan memupuk penggunaan blockchain supaya mudah didekati dan berguna untuk semua orang di seluruh negara," katanya pada Majlis Perasmian MasChain, semalam.

Lee Jie berkata, MasChain memberikan kerajaan dan perniagaan integrasi untuk mengukuhkan keselamatan rangkaian dan mengecilkan transformasi teknologi yang kompleks.

"Hari ini, kami berada di ambang era baharu, era di mana penggunaan inovatif teknologi blockchain yang dibenarkan awam ditetapkan untuk mentakrifkan semula rangka kerja operasi perusahaan dan kerajaan.

"MasChain mentakrifkan semula pendekatan kepada pengesahan identiti, keselamatan transaksi dan penyimpanan maklumat, disesuaikan untuk memenuhi keperluan khusus pelanggan, dengan mengubah landskap siber Malaysia secara digital," katanya.

Sementara itu, Ketua Pelaburan Digital Domestik Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC), Danesh Jothiprahasam, berkata penubuhan MasChain adalah bukti semangat inovatif yang berkembang maju dalam negara dan ekosistem digital yang lebih luas.

"Di MDEC, kami amat komited untuk memupuk dan memacu ekonomi digital Malaysia, dengan menekankan keterangkuman, kemampanan dan pertumbuhan.

"MasChain selaras dengan misi kami, merangkumi potensi teknologi untuk mencipta bukan sahaja nilai ekonomi tetapi juga kemajuan masyarakat," katanya.

Visit the articles here